Carii dentare tratament naturist – vindecarea cariilor dentare in mod natural

Dintii ca si restu partilor corpului au capacitatea de a se vindeca. Nu exista nici un motiv pentru care acestia ar trebui sa se degradeze in timp sau odata cu inaintarea in varsta in afara de o dieta deficitara.
Dintii au capacitatea de a se reface in mod natural la fel ca si restul partilor din corpul uman atata timp cat are la dispozitie materialele necesare.
Cariile pot fi un proces dureros ce creaza frica si tindem sa cautam o solutie rapida si nu cauza reala. Tot aici contribuie si lipsa de informare si disponibilitatea informatiilor.
Medicina dentara la fel ca si restul disciplinelor medicale ofera tratamente, si nu diete, desi unii medici dentisti mai vorbesc despre ele, dar lipsa de educatie in domeniu a populatiei, motive finaciare si/sau lipsa unui echilibru emotional duc la un consumul de alimente ce nu ofera o nivel optim de nutrienti.
Consumul de alimente procesate din magazine lipsite de nutrienti ofera doar energie si ne simtim bine pe moment dar pe termen lung creaza deficiente.

Doctorul Weston A. Price a fost un dentist care a trait in SUA in jurul anilor 1930 si unul dintre pionierii in domeniul remineralizarii si vindecarii dintilor in mod natural.

Teoria fundamentala din stomatologie este accea ca, cariile sunt produse de acizii produsi in gura de catre microorganiste care consuma carbohidratii ramasi pe dinti dupa masa.
Dr Miller a spus ca dintii rezista indefinit atacului acizilor atata timp strunctura dentinei ce acopera dintii este suficient de tare si densa. A observat ca intai are loc o slabire a dintilor prin demineralizarea acestora prin pierderea sarurilor bazice si apoi microorganismele provoaca probleme.
O solutie temporara este folosirea dupa masa a unei gume de mestecat cu xylitol – sau puteti consuma xylitol si in alta forma – dizolvati 1g in apa si o clatiti 1 minut in gura. Xylitol este un zahar natural, care este ingerat de bacteriile din gura dar pe care nu il pot metaboliza si astfel nu pot creea acizi. Nu consumati prea mult xylitol zilnic pentru ca afectaza rinichii.

Cauzele aparitiei cariilor dentare in societatile moderne

Cautand cauzele cariilor dentare si a degradarii corpului pe care Dr Price le-a observat zilnic in practica sa dentara, a mers sa studieze oamenii care aveau o dantura perfecta, si anume bastinasii izolati din anumite zone.

Criteriile principale ale sistemului nostru modern de distributie a produselor alimentare este cat de mult profit un producator poate face. Dr Price a documentat in mod repetat ca produsele alimentare denaturate sunt cauza principala a bolilor degenerative si a starii de sanatate precara a societatii moderne. Motivul este simplu : hrana noastra „moderna” procesata si dieta este lipsita de vitaminele bio-disponibile de care corpurile noastre au fost proiectate sa aiba nevoie.

Aceste este motivul pentru care oamenii izolatii din zone precum Alpii elvetieni, in insulele de pe coasta Scotiei, isi mentin un grad ridicat de sanatate inclusiv imunitate fara de cariile dentare. Tot aici, generatiile mai noi care au imbratisat revolutia industriala si au trecut la „modern” si-au pierdut imunitatea in fata cariilor. Dietele „moderne” contin mai putin de 4 ori cantitatea de vitamine solubile in apa si in mod special de zece ori cantitatea de vitamine solubile in grasimi.

Nutrition and Physical Degeneration 8th Edition, dr Price

A fost observat ca in tradiitile si mediile unde alimentatia este una traditionala localnicii au o dantura foarte buna, dar odata ce acestia trec la alimente procesate moderne incep sa apara carii si sa isi piarda dantura.

Principalele carente date de alimentele procesate este lipsa vitaminelor solubile in grasimi A,D, E si K2 si un continut scazut de minerale.

Vitamina D – este necesara pentru a putea absorbi calciu in stomac.
Vitamina A – este necesara pentru productia de os
Vitamina K2 – activeaza proteine care muta calciu din tesuturile moi in oase si dinti

Vitamina K2 ajuta la depunerea calciului in oase si dinti si elinararea lui de pe vasele de sange. Astfel duce la oase si dinti mai sanatosi si in aceasi timp ajuta si la reducerea problemelor de inima.
Numele vine din germana la de cuvantul coagulare – fiind descoperita ca un nutrient ce are rol in coagularea sangelui. favorizeaza calcifierea oaselor si previne calcifierea vaselor de sange si a rinichilor

Vitamina K1 (filochinona): se gaseste in alimentele vegetale, cum ar fi verdele cu frunze.
Vitamina K2 (menaquinona): se gaseste in alimentele de origine animala si in alimentele fermentate

Vitamina K1, cea mai comuna forma, se gaseste in principal in alimentele vegetale, in special in verdele cu frunze inchise. K2, pe de alta parte, se gaseste doar in alimentele de origine animala si in alimentele vegetale fermentate
K2 este sintetizata de bacterii probiotice in intestinele animalelor care mananca frunze verzi cu clorofila ce contin K1, daca sunt hranite cu cereale (soia, porumb) nu vor produce K2.

Surse K1: kale, Collard greens, Turnip greens, varza, brocoli.
K2 MK-4: este produs in ficat din K1 : galbenus de ou, unt si ghee, ficat de gasca, rata, vaci – de la animale ce consuma frunze verzi.
K2 MK-7: este produs de bacterii prin fermentare: varza murata, branzeturi maturate (brie,cedar), soia fermetnata – natto.

Puteti vedea aici diferenta intre un galbenus de ou de la gaini care mananca si iarba, cel de jos, fata de cel de sus care sunt crescute doar cu cereale, chiar daca sunt cereale bio fara pesticide.
Ideal ouale ar trebui sa provina de la gaini crescute in aer liber (pasture raised in engleza) si nu doar libere (free range) sau crescute cu cereale bio. Daca nu consuma clorofila (k1) ouale lor nu vor contine k2 si omega 3.
Omega 3 este produs din alge de pesti sau din clorofila de animale.

Untul ar trebui sa fie galben si nu alb – va recomand untul de la Kerygold fara sare – este mai scump dar platiti pentru vitaminele pe care le contine care sunt usor asimilabile de corp fata de suplimente care oricum ar fi si mai scumpe.
Animalele creeaza K2 din vitamina K1 pe care o obtin din consumul de iarba verde. Cantitatea de K2 care se gaseste in produsele de origine animala scade semnificativ atunci cand animalul nu mai consuma iarba verde.

Vitamina K2 descoperita mult mai tarziu dupa cercetarile Dr Price pare a fi Factorul X observat de Price.
Se gaseste in Romania atat pe emag.ro cat si pe site-ul munimuni.ro

Avem nevoie de o dieta bogata in vitaminele A si D pentru ca celulele sa produca osteocalcina – proteina responsabila de depozitarea calciului si fosforului in oase si dinti.
Cu toate acestea, osteocalcina trebuie sa fie activata pentru a repara oasele si dintii, iar Dr. Price a numit acest activator X, iar acesta este vitamina K2.
Dr. Price a gasit si a folosit o combinatie de ulei de ficat de cod si ulei de unt bogat in vitamine (de la vaci hranite cu iarba!) ca supliment pentru a furniza aceste vitamine liposolubile.
Din proprie experienta va pot recomanda ca atunci cand incepeti sa aveti o sensibilitate dentara mancati fie unt Kerygold – sau orice alta marca care este un unt galben si nu alb – sau oua.
In cazul in care nu sunteti dispus sa va schimbati atat de radical dieta puteti folosi suplimentul de mai sus.

Unde a disparut toata vitamina K2?
Dupa cum a descris Dr. Price, vitamina K2 se gaseste in mod traditional in produsele de origine animala, cum ar fi carnea, grasimea, lactatele si ouale.
De la aparitia agriculturii industrializate, proviziile noastre alimentare au devenit din pacate lipsite de nutrienti, iar vitamina K2 se numara printre elementele care au fost aproape complet eliminate. Aceasta a avut loc in primul rand in anii 1940, cand fermierii si-au dat seama ca animalele puteau fi hranite ieftin cu o dieta de cereale imbogatite cu vitaminele sintetice A si D, putand astfel supravietui fara a fi nevoite sa vada vreodata lumina soarelui. Cu toate animalele crescute in cladiri comerciale masive, capacitatea de productie a crescut vertiginos, la fel ca si profitul.

Exista 2 variante de K2. MK-7 produs din soia prin fermentare si MK-4 gasit in produse animale: ficat, oua, unt – de la animale ce au consumat frunze verzi (k1 ca si precursor de k2).
MK-7 este popular fiind usor de produs, dar aparent nu prea este eficient.

Vitamina K1 in plante
LegumaPreparareCantitateµg
Broccolifiert23 g110
Salata creata (kale)maruntita,fiert23 g531
Spanacfiert23 g442
frunze varzafiert23 g418
Salata Romainemaruntita47 g48

Conform datelor gasite de Dr Price consumul zilnic ar trebui sa includa :

CalciuFosforVitamina AVitamina DCalorii din grasimi
1.5 grame2 grame4,000 – 20,000 IU1,000 – 4,000 IU30-70%

Statisticile departamentului de agricultura din US arata ca 65.1% dintre femeile adulte si 55.4% dintre barbati consuma sub 1 gram de calciu pe zi. Fara acest mineral de baza nu este de mirare ca degradarea dintilor este atat de comuna afectand aprope 90% din populatia globului.

Vitamina D este elementul de baza pentru formarea oaselor si a dintilor. Suplimentarea sau asigurarea unei cantitati adecvate de vitamina D ajuta in refacerea dintilor. Dar in aceasi masura la fel de important este si asimiliarea acesteia.

Suplimentele de D3 trebuie luate cu o masa bogata in grasimi. Unele pot contine uleiuri rancede si au un miros respingator. Exista si suplimente cu D3 sub forma de praf, dar daca nu le consumati cu grasimi nu se vor asimila.

Sa observat ca consumul de cereale si in special de ovaz incetineste absorbtia calciului. [1]
Au fost testate mai multe diete pentru remineralizarea dintilor, cea mai eficienta fiind cea in care s-au eliminat cerealele si bogata in vitamina D.
Avem nevoie de o dieta bogata in vitamina A si D pentru ca celule sa poata produce osteocalcin – proteina responsabila cu depozitarea calciului si fosforului in oase si dinti.

Vitamina D3 : Expunere la soare

Vitamina A : Morcovi, dovleac, spanac, brocoli.

Calciu:

Necesarul zilnic variaza in functie de dieta. Daca consumati cantitati mari de proteine si in special proteine de origine animala veti avea nevoie de mai mult calciu, pentru ca o parte va fi folosita pentru neutralizarea aciditatii formate din procesarea proteinelor.  Citeste mai mult aici : pericolele produselor lactate

Surse : seminte de susan, brocoli, sardine si anchiove (din oasele lor)

In studiile de pe teren ale doctorului Price dietele bazate pe faina, zahar rafinat si grasimi vegetale aveau efecte devastatoare asupra sanatatii dintilor. Cerealele contin cantati mari de phytic acid care blocheaza absorbtia fierului. Vitamina C poate compensa si contracara efectele acidului phytic.
Dintre cereale ovazul are cel mai puternic efect negativ asupra dintilor, urmand porumbul, secara, orz si orez. Faina alba nu dauneaza in sine mineralizarii dintilor, decat in cazul in care inlocuieste alimente mai complete nutritiv. Cereale pot fi consumate dar germinate pentru a evita efectele negative pe care acestea le au asupra sanatatii. Acidul phytic este o protectie a plantelor pentru a nu fi mancate, dar atunci cand carealele sunt germinate acesta este neutralizat ca planta sa poata creste.

Acidul fitic
Acidul fitic este principala forma de depozitare a fosforului in multe tesuturi vegetale, in special in taratele de cereale si seminte, dar si in nuci, seminte si fasole. La om si la animalele cu un singur stomac, fosforul nu este usor biodisponibil. Pe langa faptul ca blocheaza disponibilitatea fosforului, acidul fitic se leaga de alte minerale, cum ar fi calciul, magneziul, fierul si zincul, facandu-le si ele indisponibile.
Principalul motiv pentru care acidul fitic a devenit o problema in prezent este faptul ca am oprit tehnicile antice de preparare a alimentelor, cum ar fi germinarea sau fermentarea in aluat acru, care elimina acidul fitic. Daca puneti la inmuiat cerealele sau nucile si apoi le incoltiti sau faceti fermentarea cu aluat acru, puteti reduce acidul fitic cu aproximativ 50 la suta pana la 100 la suta.
Potrivit unei cercetari publicate in The Lancet, o dieta bogata in acid fitic creeaza deficiente minerale si provoaca osteoporoza. Aproximativ 80 la suta din fosforul din cereale si fasole este legat de acidul fitic, astfel incat este complet neabsorbabil. Pe langa faptul ca blocheaza disponibilitatea fosforului la om, aceste molecule leaga mineralele necesare pentru sanatatea orala, cum ar fi calciul, magneziul, fierul si zincul – facand astfel ca acestea sa nu fie disponibile pentru o utilizare adecvata. Consumul de alimente bogate in acid fitic scade absorbtia magneziului cu 60 la suta si a zincului cu 20 la suta. (5)

Forsfor

Dr. Ralph Steinman a facut cercetari ample in anii 1970 pentru a determina cauza cariilor dentare.
Dupa mii de studii pe soareci, el a ajuns la concluzia ca dintii sunt vii si au un flux de lichid dentinar prin ei.
El a descoperit ca acest flux de lichid dentinar face parte din circulatia sangelui care are loc in si din fiecare dinte. Atunci cand acest flux este dinspre interior spre exterior, dintii sunt foarte rezistenti la carii. Cu toate acestea, atunci cand acest flux se inverseaza, cariile se instaleaza foarte repede.
Acest flux este controlat de glanda parotida, care face parte din sistemul salivar si este controlata de hipotalamus.
Ceea ce a descoperit Dr. Steinman pentru a face ca acest fluid dentar sa curga intr-un fel sau altul a fost echilibrul fosforului mineral din sange.
Dr. Steinman a descoperit, prin experimente extinse, ca atunci cand a indus un nivel scazut de fosfor in sange, caria urma rapid. De asemenea, el a demonstrat ca atunci cand fosforul din sange era mentinut la un nivel ridicat, fluidul dentinar curgea intr-un mod sanatos si a constatat o carie foarte mica si uneori chiar zero.
Printre lucrurile care afecteaza nivelul de fosfor din sange si favorizeaza aparitia cariilor dentare se numara glucoza, trigliceridele si colesterolul. Cand acestea cresc, fosforul scade.

Metode de preventie si mentinere a sanatatii dentare si a cavitatii bucale

Oil pulling sau clatirea gurii cu ulei este o metoda populara pe internet, dar conform ultimelor studii nu este benefica, ba din contra poate duce la pneumonie, cauzata de inghitirea unor cantitati mici de ulei in plamani.
In combaterea placii dentare sa dovedit la fel de eficienta ca si clatirea cu clorhexidina sau ca apa. Aparent factorul care a contribut mai mult a fost clatirea gurii cu un lichid timp de 10 minute mai mult decat substanta in sine.
Nu sa dovenit nici un efect de albire. Dinti extrasi de dentisti au fost pusi in diverse tipuri de uleiuri si amesteati cu o solutie similara salivei si agitati in fiecare dimineata timp de 10 minute 2 saptamani. La finalul experimentului nu sa observat nici o diferenta in schimbarea culorii. Studiul nu sa facut pe oamenii deoarece nu este considerat moral datorita riscurilor posibile asupra sanatatii (vezi cazuri de pneumonie).
De asemenea clatirea cu ulei are efecte negative asupra eroziunii smartului cauzata de acizi. Dintii sunt protejati in mod natural cu un strat format din proteine si uleiuri care ofera protectie in fata acizilor.
Intr-un studiu dintii de la vaci au fost introdusi intr-o solutie acida. Demineralizarea a fost foarte puternica. Cand dintii au fost dati cu saliva. Dupa ce au fost dati prin saliva si apoi ulei eroziunea a fost mai puternica decat doar cu saliva.

***Plombele cu mercur au fost interzise si ar fi recomandabil sa le scoate-ti si inlocuiti cu unele noi

Extract din muguri de Brad : dinţi (favorizeaza fixarea calciului in oase şi creşterea ţesutului osos), menţine integritatea smalţului dentar

Suplimente de Coada Calului – este bogata in siliciu, si este util pentru refacerea densitatii osoase normale

Pasta de dinti

Fluor-ul din pasta de dinti inlocuieste calciul de pe dintii demineralizati si formeaza o structura mai rezistenta decat cea din calciu si astfel reduce intr-o anumita masura numarul de carii. Nu previne complet formarea de carii.
Cariile sunt formate din actiunea acizilor produsi de bacterii din metabolizarea zaharului si carbohidratilor rafinati – aceasta este cauza – si solutie este eliminarea din consum a acestora, fluorul este doar o „carpeala”.
Daca nu sunteti dispusi sa faceti acest lucru, atunci o pasta cu fluor va reduce cu 20% numarul de carii.
In acelasi timp flurul este toxic daca este inghitit – dupa cum puteti vedea si avertizarea pe pastele de dinti sa nu o inghititi. Medicii dentisti ofera ca alternativa tratamentul cu fluorura aplicat pe dinti unde ar putea fi redusa absobtia in corp.
Astea ar fi beneficiile si motivele pentru care este folosit, dar avem si efecte secundare: distruge bacteriile din gura – lucru care nu este benefic, este similar cu a lua antibiotice zilnic pentru intestine.
Numarul de bacterii din corp este 10 la 1 fata de numarul celulelor noastre, traim in simbioza cu ele, si suntem dependenti pentru supravieturire de ele. Multe vitamine sunt produse doar de bacterii.
Avem un mecanism prin care rinichii concentreaza nitratii in saliva pentru a hranii bacteriile de aici care produc oxid nitric necesar pentru dilatarea vaselor de sange.
Astfel nu facem decat sa carpim o mica problema – cariile – si sa creem probleme mult mai mari – hipertensiune, toxicitate neuronala, probleme in functionarea tiroidei si glandei pineale, metabolizarea fluorului in locul calciului in tot corpul nu doar in dinti si creearea de multe alte probleme.
O dieta proasta – care in ziua de azi este norma – si lipsa folosirii fluorului vor duce la o degradare mult mai rapida a smaltului dintiilor si aparitia mai rapida si mai grava a cariilor – motiv pentru care majoritatea dentistilor o recomanda, dar fata a mentiona efectele secundare. Este adevarat ca toti dentistii recunosc ca si cauza consumul de dulciuri si zahar, dar oamenii nu vor sau nu pot sa renunte, asa ca accepta fluorul, ca o solutie de moment rapida si usoara.

Acelasi efect negativ il au si apele de gura cu alcool sau clorhexidina. Ambele distrug bacteriile benefice si bineinteles si cele negative daca sunt prezente, dar prezenta lor este data de o dieta proasta.
Oxidul nitric: https://www.youtube.com/watch?v=qGVLqLxAl0I

apa cu bicarbonat – puteti folosii dupa ce mancati alimente acide: fructe, muraturi, otet etc – va clatiti dintii cu apa cu bicarbonat
Glicerina vegetala – protejeaza gingiile si are un gust duceag placut si este foarte sanatoasa. Este de asemenea benefica pentru vindecarea si prevenirea aftelor. Un studiu suedez a arata ca folosirea unei paste de dinti cu glicerina si ulei de portocale previne aparitia aftelor.

Carbune activat – este abraziv, zgarie smaltul, la fel ca si bicarbonatul. Atentie si sa nu-l inghititi ca si praf fiindca va afecta si plamanii. Este folosit pentru albirea dintilor, dar obtine acest efect prin eliminarea prin abraziune a smaltului si slabirea dintilor, in schimbul aspectului estetic.
Exista destui dentisti cinstiti care mentioneaza aceste efecte negative ale albirii si fatetelor dentare dar foarte multi nu o fac din motive financiare.
albirea mai este realizata si cu diversi acizi, care fac acelasi lucru.

Argila are efecte antiinflamatoare si antibacteriene fiind utila contra inflatiilor gingiei.

Argila are efecte antibacteriene foarte puternice. (este folosita si pentru tratarea gastritei, asa ca, daca inghititi un pic, este buna pentru tine). Poate fi folosita si in cazul in care aveti o inflatie a gingiei sau a pulpei dentare – puteti pasta de dinti cu argila si plante pe zona afectata – efectul este foarte rapid.
Pe langa acestea argila mai are si efect alcalinizant si remineralizant asupra dintelui tau.

Pe langa folosirea unei paste de dinti pe baza de plante si periajul regulat dupa mese, puteti folosi si alte instrumente.

Guma de mestecat cu XYLITOL – de la PUR, nu contine indulcitori, zahar ci doar Xylitol – care este dovedit clinic ca ajuta la remineralizarea cariilor mici si prevenirea altora. Contine 1g Xylitol pe guma. Gumele de la PUR nu contin alte substante gen dioxid de titan cum contin altele.
Mestecati o guma dupa fiecare masa, xylitolul este consumat de bacteriile din gura dar nu il pot procesa, si astfel nu mai produc acizi care ataca smaltul. De asemenea creste productia de saliva, ce contine in compozitie minerale necesare remineralizarii naturale a dintilor.

Va recomand produsele DONTODENT – se gasesc in magazinele DM

Eu folosesc urmatoarele produse:

Folosesc, de asemenea, un instrument de detartraj sau chiuretra pentru tartrul dentar la fiecare doua saptamani. Ajuta la indepartarea placii dentare daca nu este intr-o stare prea avansata.
De cand am inceput sa folosesc zilnic inter dental sticks-urile mentionate mai sus, am observat ca nu mai trebuie sa folosesc deloc razuitorul de tartr, pentru ca nu mai exista placa lipita de baza dintilor.

Philips Sonicare ProtectiveClean HX6807/04 – ofera un periaj mult superior celui manual. O singura folosire va este suficienta pentru a observa diferenta.
Am incercat-o la recomandarea unui medic stomatolog, cu reticente cei drept initial, pentru ca deja avam una electrica de la OralB. Mai mult m-am hotarat sa o incerc din cauza ca cea de la OralB, pe care o aveam deja de vreo 3-4 ani, nu mai prea tinea bateria decat vreo 5-6 zile si devenise usor enervant sa raman fara baterie destul de des.
Dupa ce le-am folosit in paralel cateva zile am renuntat complet la OralB.
Philips Sonicare iti lasa o senzatie de curat dupa si ofera si un usor masaj.
Poate pretul usor mai mare al unei periute electrice te poate speria, dar tine cont ca una te tine multi ani.

Irigator bucal cu rezervor

Am folosit Irigator bucal Dr. Mayer WT3100 – se gaseste sub multe branduri, dar este acelasi aparat produs in china, Are un pret mic si aparent la inceput este ok, dar in timp se formeaza un biofilm de bacterii pe interiorul rezervorului si este foarte greu de curatat – cat si pe zonele interioare.
In afara acestor probleme aparatul este util.

Dispozitiv de curatare limba

Otel inoxidabil
Dureaza ani de zile!
Indeparteaza bacteriile
Imbunatateste gustul
Respiratie proaspata
Este usor de folosit pentru a curata limba. Nu raneste, nu provoaca senzatie de voma.

Afte bucale

O afta este un mic ulcer dureros in mucoasa gurii. Poate sa apara si in tractul intestinal. Aftele sunt destul de frecvente si atunci cand sunt gasite in mod repetat numai in gura, afectiunea este numita stomatita aftoasa recurenta.
Aceste afectiuni pot fi asociate cu afectiuni care afecteaza tractul gastrointestinal, defectele imune si simptome inflamatorii. Nu sunt infectioase sau contagioase in nici un fel.
Sa descoperit ca pana la 20% dintre pacientii diagnosticati cu afte recurente au deficit de fier, vitamina B si acid folic. Alti 3% au tulburari de malabsorbtie sau tulburari gastrointestinale.
Sodium laureth sulfate este o substanta folosita in pastele de dinti ca si agent spumant, care poate agrava conditia. Medicamentele anti-inflamtoare (aspirina,ibuprofen) le pot provoca.
Un factor major in aparitia lor sunt produsele lactate. Daca aveti probleme cu afte care reapar des incercati sa opriti consumul de lactate si ar trebui sa nu mai apara.

** Cercetatorii suedezi au descoperit ca aparitia aftelor poate fi evitata in cazul in care se foloseste pe o perioada mai lunga de timp, pasta de dinti medicinala, care are in continut ulei de portocale si substanta activa, glicericina.

Alti factori care pot contribui la reaparitia aftelor (alimente acide):
– sos de rosii / rosii
afine, struguri, coacaze rosii, catina – depinde cantatitatea si cat de des le consumati – in special atunci cand sunt mai necoapte si sunt mai acre
– cafea – acid salicilic
– cola – acidul phosphoric din ea
– ardei iuti si alte condimente picante
– gluten (bere)
lactate in special cele de vaca ce contin caseina de tip A1 – daca observati ca va apar afte dupa ce consumati lactate de vaca, va recomand sa incercati branza de oaie – mie personal nu imi apar deloc de la asta, si aproape 100% de la lactate de vaca crude.

Resurse :

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2520490/?page=1
  2. https://www.theguardian.com/science/2017/jan/09/decline-of-the-dentists-drill-drug-helps-rotten-teeth-regenerate-trial-shows
  3. https://draxe.com/naturally-reverse-cavities-heal-tooth-decay/

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.