Vitamina C

Vitamina C in natura nu apare singura ci impreuna cu alti nutrienti.
Varianta cea mai sigura este sa luati un extract de fructe bogate in vitamina c precum: camu camu, acerola, macese.

Vitamina C este o vitamina solubila in apa, sensibila la caldura si lumina, care joaca un rol important in metabolismul fiintelor umane. Este necesara in sinteza colagenului si a globulelor rosii si contribuie la sanatatea sistemului imunitar. Contribuie la absorbtia fierului.

In timp ce majoritatea mamiferelor sunt capabile sa o sintetizeze in ficat, majoritatea primatelor (inclusiv oameni), cobai si unele pasari si pesti nu pot. Acesta este rezultatul unei mutatii genetice care a avut loc acum 40 de milioane de ani, blocand conversia glucozei in acid ascorbic. Animalele care nu au aceasta capacitate de sinteza a vitaminei C trebuie, prin urmare, si o ia din dieta lor.
Unii propun ideea ca acesta mutatie a fost o adaptare din cauza dietei care la acel moment continea foarte multe fructe si plante bogate in vitamina C.

Scorbutul este o boală cauzată de deficiența severă de vitamina C ce poate duce la simptome precum sângerări ale gingiilor, piele uscată și crăpată, slăbiciune musculară și oboseală.

Vitamina C este considerata a fi una dintre cele mai importante vitamine. Este solubila in apa, ceea ce inseamna ca organismul foloseste cat de mult poate si nu retine nimic din ea pentru a o stoca. Organismul nostru scapa de vitamina C pe care nu o folosim in fiecare zi, asa ca este o nevoie permanenta.

Beneficiile vitaminei C:
Vitamina C este cunoscuta pe scara larga ca fiind un antioxidant, o substanta care lupta impotriva radicalilor liberi.
Vitamina C este vitala pentru productia de colagen de catre organism. Colagenul este o proteina structurala importanta in tesuturile conjunctive ale organismului. Lipsa vitaminei C este motivul pentru care, in cazul scorbutului, tesuturile de colagen se descompun atat de grav.
Vitamina C este implicata in descompunerea colesterolului pentru a forma acizi biliari.
Histamina „scavenger” – fiecare molecula de vitamina C distruge o molecula de histamina. Sangerarea tesuturilor si slabirea fibrelor de colagen in scorbut este cauzata de acumularea masiva de histamina in organism, care nu contine suficienta vitamina C.
Vitamina C imbunatateste semnalizarea celulara, moduleaza raspunsul imunitar al organismului, previne socurile, scade inflamatia si este responsabila de repararea si cresterea optima a tesuturilor.

Cat de multa vitamina C ar trebui sa iau ca aport zilnic?
Un nivel terapeutic de suplimentare cu vitamina C utilizat de Dr. Klenner este de 350 mg de vitamina C pe kilogram de greutate corporala pe zi.
Astfel, pentru o persoana de 75 kg, asta inseamna 26 g de vitamina C pe zi, impartite in 17 doze de 1,5 g.
Dr. Klenner a recomandat doze zilnice de aproximativ o cincime din cantitatile terapeutice de mai sus, impartite in 4-5 doze zilnice. Asta ar insemna 5 g sau 5 doze de 1 g.

Unii oameni de stiinta, cum ar fi Linus Pauling, considera ca dozele recomandate de vitamina C ar trebui sa fie de cel putin 6000 mg sau 18000 mg, aproximativ 1000 mg pe fiecare 12 kg greutate corporala.

Vitamina C este o molecula mica, o substanta cristalina alba, cu o structura asemanatoare cu cea a glucozei. Vitamina C se mai numeste si acid ascorbic sau ascorbat.
Zaharul, si in special glucoza, impiedica absorbtia vitaminei C in celule.
Glucoza abundenta concureaza cu vitamina C, limitand beneficiile ascorbatului. Atunci cand glucoza (glicemia) este ridicata, mai putina vitamina C este transportata in celule. [1]

Acesta este unul dintre motivele pentru care multi oameni nu raporteaza efecte pozitive ale suplimentarii cu vitamina C in cazul racelii comune si al altor boli, celalalt fiind faptul ca folosesc doze prea mici.
Luati mai multa vitamina C si consumati mai putin zahar si carbohidrati.
De asemenea, multe tablete sau bauturi cu doze mari de vitamina C care sunt incarcate cu zahar reduc eficienta, asa ca folositi vitamina C de calitate fara zahar.

Dieta inuitilor si dieta Atkins au un aport scazut de vitamina C, dar si un aport scazut de zahar, dar nu sufera de scorbut deoarece folosesc molecula mai eficient, deoarece concurenta cu zaharurile (glucoza) este corespunzator mai mica.

O parte din vitamina C se gaseste in alimentele noastre (in special in fructe si legume), dar o dieta normala nu ofera cantitati suficiente pentru o sanatate optima.

[1] Pubmed :Inhibition of Ascorbic Acid Transport in Human Neutrophils by Glucose

Tehnologia liposomala?

Tehnologia de incapsulare numita „Liposomal” sau „Liposferic” protejeaza produsul incapsulat impotriva atacurilor din stomac si din sange si, prin urmare, poate livra produsul direct in sange, unde poate fi apoi transportat intact la celule. Profesionistii din domeniul medical au folosit tehnologia de incapsulare liposomica de mai multi ani pentru a livra volume mici de substante terapeutice unor organe sau tesuturi specifice fara alterarea si fara a afecta alte parti ale corpului.

Multe substante care favorizeaza sanatatea pot fi incapsulate in liposomi submicroscopici. Lipozomii nu numai ca protejeaza suplimentul impotriva conditiilor agresive de mediu, ci si ca elibereaza suplimentele in mod corespunzator organelor si structurilor corpului.

Tehnologia de incapsulare liposomala profita de un fenomen natural putin cunoscut care face viata asa cum o stim posibila. Aceasta este tendinta naturala a fosfolipidului de a forma vacuole mici sau „bule” – numite lipozomi – atunci cand este in solutie apoasa si in anumite conditii. Lipozomii sunt umpluti automat cu solutia in care au fost inainte de antrenament. Acest tip de bule, numit membrana, formeaza o bariera protectoare in jurul aproape fiecarei celule din corpul vostru.

Vitamin C Liposomala

Vitamina C liposomala este de 10 ori mai puternic decat acidul ascorbic simplu.

Aceasta descoperire revolutioneaza utilizarea vitaminei C pentru a vindeca si a preveni multe boli comune.

Prin introducerea vitaminei C in adapostul din interiorul bulelor microscopice de lipozomi (acizi grasi esentiali), se protejeaza impotriva sucurilor gastrice si astfel se obtine o absorbție de 98% in sange. Mai mult, aceasta tehnologie permite in primul rand patrunderea directa in membranele celulare prin intermediul acestor lipozomi.

Prin urmare, vorbim de o biodisponibilitate de 98%, ceea ce inseamna ca cel putin 98% din produsul livrat este utilizat de catre organism.

Vitamina C lipozimala fiind livrata direct la celule, eficacitatea sa este mult mai puternica decat injectiile intravenoase de vitamina C utilizate anterior in medicina orthomoleculara.

Ceea ce a fost de neimaginat acum 10 ani, este disponibil astazi tuturor pentru un pret accesibil. Vitamina C Lipozomul este chiar mai ieftin decat o vitamina C traditionala, deoarece un plic de 1000 mg (1 gram) produce efectele mai multor tablete de 1 gram. Studiile clinice efectuate de Dr. Steve Hickey, un specialist in vitamina C, au demonstrat ca lipozomul cu vitamina C produce niveluri de vitamina C in sange aproape echivalente cu dublul maximului care a fost teoretic posibil cu alte forme de vitamina C! Prin urmare, aceasta forma de supliment va permite sa luati numai o singura doza de 1000 mg, in timp ce nivelurile sanguine echivaleaza cu mai mult de 3000 mg de vitamina C clasica.

Efectul asupra sanatatii este chiar mai mare, deoarece vitamina C este transmisa direct in membranele celulare prin actiunea lipozomilor, ceea ce face ca o doza de 1 gram de vitamina C lipozomala sa fie mai eficienta. O doza unica pe zi, in bautura, in loc de 2 sau 3 comprimate mari de inghitit si fara tulburari intestinale, nu sunt avantaje inconsecvente in plus fata de beneficiile vitaminei C in sine. Microsferele liposomale „inteligente” furnizeaza vitamina C nedegradata de care aveti nevoie, intr-o forma distribuita rapid si usor de asimilat de celulele care au nevoie cel mai mult in corpul dumneavoastra. Vitamina C arata ca lipozomul este de multe ori mai puternic decat toate celelalte forme de vitamina C pe cale orala. Acest lucru se datoreaza faptului ca utilizeaza cea mai buna tehnologie de incapsulare lipozomala. Acest lucru permite nanosferele de vitamina C lipozomala:

  • Trece rapid prin sistemul digestiv
  • Care nu necesita activitate digestiva inainte de a lua
  • Este absorbita rapid in intestinul subtire si transportata intacta in sange catre celulele care au nevoie de ea
  • Asigura absorbtia maxima si biodisponibilitatea

Vitamina C este un element vital al productiei de colagen.

Vitamina C este necesara pentru fabricarea colagenului, ceea ce ii confera o mare importanta in mentinerea si repararea corpului nostru. Am gasit motive pentru care trebuie sa luam cantitati mai mari de vitamina C pentru a ramane sanatosi, mai multa vitamina C decat este prezenta in plantele pe care le folosim pentru alimente … a fost recent demonstrat de Myllyla si colegii sai ca molecula de vitamina C este distrusa pentru fiecare OH (hidrogen) OH substituit (in timpul formarii colagenului).

Vitamina C in aceasta reactie critica, asamblarea colagenului in tesuturi, nu serveste pur si simplu ca un catalizator, dar este, de asemenea, distrusa. Linus Pauling, Premiul Nobel.
Faptul ca vitamina C este implicata in aproape toate etapele producerii colagenului demonstreaza importanta vitaminei C adecvate in dieta noastra.

Atunci cand aportul alimentar de vitamina C este scazut, productia de colagen este limitata si arterele devin mai subtiri si mai slabe.
Un aport scazut de vitamina C duce la cresterea nivelului de Lp (a) si formarea de placi pentru a intari vasele de sange cracate.
Terapia Pauling pentru aceasta conditie este aceea de a ingera doze mari de 3 substante: vitamina C, lizina si prolin.

Vitamina C impotriva radiatiilor nucleare

O alta performanta extraordinara a vitaminei C este lupta impotriva radiatiilor nucleare prin protejarea ADN-ului nostru!
Catastrofa din Fukushima a confirmat acest efect protector al ADN-ului prin vitamina C impotriva radiatiilor ucigase.

Potrivit raportului stiintific al profesorului Atsuo Yanagisawa si al medicului (MD, PhD), exista numeroase studii stiintifice care demonstreaza efectele pozitive ale vitaminei C asupra deteriorarii celulelor corpului prin radiatii.
Dupa 2 luni de interventie cu suplimente orale si injectii cu vitamina C si antioxidanti, nivelurile ADN libere au fost normale, iar riscurile de cancer au scazut mult.

Riscul crescut de cancer prin expunerea la radiatii poate fi eliminat prin administrarea orala a antioxidantiilor. Examinarile radiologice aplica doze foarte mari de radiatii.

Dar acum ca dovezile stiintifice exista pentru a arata ca dozele de vitamina C protejeaza impotriva acestor radiatii nucleare, putem spera ca la fiecare prescriere a unui examen radiologic medicul prescriptor ne va spune sa luam doze de vitamina C inainte si dupa examinare, in functie de dozajul descoperit stiintific a fi eficient.

Profesorul Linus Pauling

Profesorul Pauling a recomandat doze mari de vitamina C pentru intretinerea organismului.
Castigatorul a doua premii Nobel Linus Pauling a recomandat doze de pana la 15.000 mg pe zi pentru un nivel optim de vitamina C in organism.

Acum, cu vitamina C lipozomala, aceste nivele de sange pot fi atinse cu doze mult mai mici si fara stomac deranjat si diaree asociata cu produsele traditionale pe baza de vitamina C.
El este fondatorul medicinii ortomoleculare si a popularizat utilizarea vitaminei C.
El a realizat ca vitaminele pot avea efecte biochimice importante in plus fata de cele legate de prevenirea bolilor legate de deficientele lor.

In 1968, a publicat in stiinta lucrarea cea mai importanta din acest domeniu: „Psihiatrie Orthomolecular […]” (PMID 5641253), in care a inventat cuvantul ortomolecular pentru a descrie conceptul de control al concentratiei compusilor prezenti in organismul uman pentru prevenirea si vindecarea bolilor.

Dr. Thomas Levy

Vitamina C neutralizeaza muscaturile de sarpe, neutralizeaza insecticidele organofosfatice si toate metalele grele diferite.
Din cate stiu, nu este nevoie de ceea ce se numeste un antidot, altul decat vitamina C.
Am constatat in mod constant ca 5 sau 6 grame de vitamina C lipozomala este mai eficienta din punct de vedere clinic, de fapt mult mai eficienta decat 50 de grame de vitamina C intravenos.
Lipozomii care circula in sange elibereaza vitamina C intracelular!
Dr. Levy, un cardiolog specializat in tratamente cu antioxidanti, vitamina C si glutation, vorbeste despre aceasta ca fiind echivalenta cu cel putin 10 ori mai mare decat cantitatea de vitamina C intravenoasa!
Astfel, 1 gram de vitamina C lipozomala are mai multe efecte asupra sanatatii decat o injectie directa in sange a 10 grame de acid ascorbic care nu este incapsulat de lipozomi. [2] [3].

Studii medicale privind vitamina C

Nivelurile ridicate de vitamina C din sange pot reduce riscul de mortalitate, pana la 50%. Aceasta este concluzia unui studiu publicat, realizat de Universitatea Key-Tee Khaw din Cambridge, Scoala de Medicina Clinica (Universitatea de Medicina Clinica din Cambridge)

  • Consumul de vitamina C nu creste si chiar reduce incidenta pietrelor la rinichi.
  • Vitamina C nu este mutagenica (in acest studiu au fost utilizate doze de pana la 5000 mg pe zi).
  • Studiile in vivo arata ca vitamina C, chiar si in prezenta metalului de tranzitie, nu este mutagena si in schimb protejeaza celulele de actiunea mutagena a peroxidului de hidrogen.
  • Un studiu din 1986 indica faptul ca vitamina C poate avea un rol important in reglarea sintezei colesterolului.
  • In 1939, s-a raportat ca 34 de lucratori care au absorbit plumb au fost tratati cu vitamina C. Un studiu recent efectuat pe animale a aratat ca vitamina C a fost calitati de protectie impotriva otravirii cu plumb asupra functiei nervoase si a muschilor. In randul fumatorilor, administrarea a 1000 mg de vitamina C are o reducere medie de 81% a nivelului sanguin de plumb, in timp ce 200 mg nu au avut efect. Autorii au ajuns la concluzia ca suplimentarea cu vitamina C poate reprezenta un mod economic si practic de scadere a concentratiilor de plumb din sange.
  • Conform studiilor realizate in 1967 si 1993, vitamina C suplimentara reduce severitatea simptomelor la copiii cu autism, dar doza optima ramane de determinat.
  • In randul barbatilor infertili, s-a aratat ca un supliment de vitamina C imbunatateste calitatea spermei (morfologie si motilitatea spermei) si cresterea numarului de spermatozoizi.

Intrebari frecvente despre vitamina C

Intrebare: Pot suplimentele de vitamina C provoca dezvoltarea de pietre la rinichi?
Raspuns: Desi unii au asociat teoretic dezvoltarea calculilor renali cu aportul de vitamina C, cercetarea contrazice aceasta ipoteza. Teoria se bazeaza pe doua observatii independente:

Cercetarile extinse au aratat totusi ca o persoana sanatoasa care evita deshidratarea si inghite cantitati mari de vitamina C nu trebuie sa aiba preocupari in ceea ce priveste calculii renali. (Levy MD, Thomas, (2002) Tratarea Incurabilului 375-376)

In 1999, doua studii realizate de Harvard au aratat ca vitamina C nu este un factor in dezvoltarea calculilor renali la adulti sanatosi. Curhan in 1999 a studiat 85.557 de femei timp de 14 ani si nu a gasit nicio asociere statistica intre vitamina C si riscul de a dezvolta calculi renali. (Curhan, G. W. Willett, F. Speizer si M. Stampfer (1999) Consumul de vitamine B6 si C si riscul de pietre la rinichi la femei. (Journal of the American Society of Nephrology 10 (4): 840-845).

Un studiu anterior efectuat la 45.251 de barbati sanatosi, fara antecedente de calculi pentru rinichi, a ajuns la aceeasi concluzie, cu doze mai mici de 250 mg pana la 1500 mg de vitamina C zilnic. (Curhan, G., W. Willett, E. Rimm si M. Stampfer, 1996) Un studiu prospectiv al aportului de vitamine C si B6 si riscul de pietre la rinichi la barbati, Journal of Urology 155 (6) : 1847-1851)

Poti lua prea multa vitamina C ?

O analiza a douazeci si trei de ani de rapoarte ale centrelor de control al otravurilor din SUA, din 1983 pana in 2005, indica faptul ca vitaminele au fost legate de moartea a doar zece persoane.

Aceste statistici includ in mod specific vitamina A, niacina (B3), piridoxina (B6), alte vitamine din complexul B, vitaminele C, D, E, alte vitamine, cum ar fi vitamina K, si vitamine multiple fara fier.

Mineralele, care sunt diferite din punct de vedere chimic si nutritional de vitamine, au, de asemenea, un istoric de siguranta excelent, dar nu la fel de bun ca cel al vitaminelor.

In medie, unul sau doua decese pe an sunt de obicei atribuite intoxicatiei cu fier din cauza supradozajului grosolan de fier suplimentar. Decesele atribuite altor suplimente minerale sunt foarte rare. Chiar si fierul, desi nu este la fel de sigur ca vitaminele, este responsabil de mai putine decese decat detergentii de rufe si de vase.

Un deces uman in urma unui supradozaj oral de vitamina C la o persoana sanatoasa nu pare sa fi fost stabilit in literatura de specialitate.

Se poate face supradozaj de vitamina C – cat de multa vitamina C este prea multa?

Vitamina C este una dintre cele mai putin toxice substante cunoscute.
Doza letala 50 (DL50) este doza la care 50 la suta dintre subiecti ar muri.
Pentru acidul ascorbic administrat pe cale orala, ld50 este de 11900 mg/kg.
Pentru o persoana de 70 kg ar fi 833 g de vitamina c sub forma de acid ascorbic.

Oamenii de stiinta sunt de acord asupra unui singur „efect secundar” pentru dozele mari de vitamina C – o singura doza mare de vitamina C poate fi folosita ca laxativ natural.
Aceasta ofera o alternativa la remediile pe baza de medicamente pentru constipatie. La doze mari, poate aparea diareea, desi doza necesara pentru a produce acest efect variaza.
Nivelul la care apare diareea se numeste nivel de „toleranta intestinala” si este un indicator al nevoii organismului de suplimentare. Atunci cand o persoana este bolnava, toleranta intestinala poate creste de 100 de ori. Astfel, o persoana cu gripa, care in conditii normale de sanatate ar tolera 2 grame pe zi, ar putea consuma 200 de grame (200.000 mg) fara niciun disconfort.

Mitul vitaminei C despre pietrele la rinichi
Una dintre cele mai frecvente povesti de alarma este ideea ca vitamina C provoaca pietre la rinichi.
In practica, nu se constata rate ridicate de pietre la rinichi la persoanele care iau cantitati mari de vitamina C. Vitamina C a fost chiar propusa si folosita ca tratament pentru calculi renali.
Existau motive suplimentare pentru a suspecta ca vitamina C poate proteja impotriva pietrelor la rinichi. De exemplu, in doze mari, aceasta creste fluxul de urina: reziduurile care se misca rapid depun putin namol.
Mai mult, calculii renali par sa se formeze in jurul unui nucleu de infectie si, intrucat vitamina C la concentratii mari este bactericida, ar putea elimina focarul de formare a calculilor.

Un studiu anterior, efectuat pe 45.251 de barbati, a sugerat ca cei care luau mai mult de 1,5 grame de vitamina C pe zi aveau un risc mai mic de aparitie a pietrelor la rinichi.

Dr. McCormick folosea vitamina C pentru a preveni si a vindeca pietrele la rinichi inca din 1946.55 El observase ca urina tulbure era asociata cu un aport scazut de vitamina C. Atunci cand acestor subiecti li se furniza o doza mare de vitamina C la nivel de gram, urina lor devenea limpede.

PubMed : A Prospective Study of the Intake of Vitamins C and B6, and the Risk of Kidney Stones in Men
PubMed :  Intake of vitamins B6 and C and the risk of kidney stones in women.

Este vitamina C rea pentru dintii tai?

Bacteriile din gura sunt vinovate de pierderea tesutului dur al dintilor sau de eroziunea smaltului dentar. Aceasta este cauzata de deseurile acide pe care bacteriile le produc dupa ce se hranesc cu resturile de zahar care se simt pe dinti dupa masa.

Dar acidul poate proveni si din surse externe, cum ar fi bauturile racoritoare sau medicamentele.
Un studiu de meta-analiza a aratat ca alimentele acide – cum ar fi citricele – si bauturile acide, cum ar fi bauturile racoritoare si cele sportive, precum si unele suplimente, cum ar fi preparatele efervescente de vitamina C, tabletele masticabile de vitamina C contribuie, de asemenea, la eroziunea dentara.

Un factor suplimentar important in eroziunea dentara este fluxul salivar scazut, care, in mod natural, are ca rezultat o clatire si o tamponare inadecvata a acizilor demineralizanti de pe suprafetele dentare.

Sase saptamani de mestecat multa vitamina C nu au avut niciun impact asupra sanatatii orale intr-un studiu, in timp ce un studiu de caz de trei ani de mestecat si supt vitamina C aproape continuu a dus la o eroziune dentara masiva. Un alt studiu de caz a aratat, de asemenea, ca trei ani de vitamina C masticabila (dar limitata la trei tablete pe zi) a provocat eroziune dentara severa.

De asemenea, periajul la mai putin de o ora de la administrarea lor creste substantial riscul de eroziune dentara. Acelasi lucru este valabil si pentru periajul dimineata dupa ce ati baut suc de portocale.

Ar trebui sa renuntati la administrarea vitaminei C?

Nu. Folositi vitamina C sub forma de capsule sau vitamina C lipozomala care este incapsulata in ulei.
Ati putea folosi si ascorbat mineral sau vitamina C tamponata, asa cum mai este numita, si se prezinta sub mai multe forme, cum ar fi ascorbat de calciu, ascorbat de magneziu etc. Aceste forme sunt mai scumpe si, de asemenea, nu puteti lua la fel de mult ca acidul ascorbic din cauza continutului de minerale.

Resurse :

  1. Age-dependent telomere shortening is slowed down by enrichment of intracellular vitamin C via suppression of oxidative stress. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8618271
  2. Intake of vitamins B6 and C and the risk of kidney stones in women. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10203369
  3. A prospective study of the intake of vitamins C and B6, and the risk of kidney stones in men. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8618271

Un comentariu la „Vitamina C”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.