Pericolele produselor lactate

Mit: Laptele creeaza oase puternice.

Legatura dintre consumul de lapte si sanatatea oaselor este unul dintre cele mai raspandite mituri despre lapte.
Un studiu pe scara larga efectuat de Harvard a urmat 72.000 de femei timp de doua decenii nu a gasit nici o dovada ca consumul de lapte poate preveni fracturile osoase sau osteoporoza.
http://www.pcrm.org/health/diets/vegdiets/health-concerns-about-dairy-products

In caz de deficienta de calciu este recomandat sa consumati seminte de susan, deoarece 100 g de seminte de susan contin 1g de calciu, in timp ce si un litru de lapte are 1g de calciu.

Un alt studiu efectuat pe mai mult de 96.000 de oameni a constatat ca cei mai multi barbati care au consumat lapte ca adolescenti, aveau mai multe fracturi osoase ca adulti. In mod similar, un alt studiu a constatat ca fetele adolescente care au consumat cel mai mult calciu, in cea mai mare parte sub forma de produse lactate, au prezentat un risc mai mare pentru fracturi decat cei care consuma mai putin calciu.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24247817
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22393172

Lapte de vaca este pentru vitei, nu pentru copii
Evident, laptele matern este destinat copiilor umani. Laptele de vaca este cel mai bun pentru o alta specie, nu a nostra. Academia Americana de Pediatrie recomanda sa nu se dea lapte de vaca
la copii sub un an. Dr. Walter Willett, presedintele departamentului de nutritie de la Harvard School of Health Public; fostul doctor Frank Oski, fost director la pediatriei la Universitatea Johns Hopkins; si dr. Benjamin Spock, au mers si mai departe : „Oamenii nu au nevoi nutrionale pentru laptele de animale. Nu exista nici un motiv sa bem laptele de la vaci in nici un moment din viata ta. A fost proiectat pentru vitei, nu a fost conceput pentru oameni, si ar trebui sa ne oprim sa-l mai consumam.”
Laptele de vaca este creat pentru a creste un vitel de la o greutate de 27kg la 270kg intr-un timp scurt!
Laptele de vaca are un continut de 4 ori de calciu mai mare decat laptele matern uman si de aproximativ 3 ori mai multe proteine.

Oasele sunt create sa reziste toata viata. Osteoporoza este rezultatul unei diete care nu este conceputa pentru oameni. Este o dieta ridicata in proteine animale ce produce reziduri acide in corp. Fructele si legumele produc rezultate alcaline.

Studii medicale :

Un consum ridicat de proteine animale creste rata pierderii osoase si riscul de fractura la femeile aflate in postmenopauza. Acest lucru sugereaza ca o crestere a consumului de proteine vegetale si o scadere a consumului de proteine animale poate scadea pierderea osoasa si riscul de fractura de sold.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11124760

Cu cat o populatie consuma mai multa proteina de origine animala, cu atat creste riscul de fracturi de sold.
Atunci cand ratele de fractura de sex feminin, derivate din 34 de studii publicate in 16 tari, au fost regresate in comparatie cu estimarile consumului proteinelor animale dietetice, sa constatat o asociere puternica, pozitiva.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1739864 (Yale University School of Medicine)

De ce laptele nepasteurizat de la vaci care mananca iarba si sunt libere, este benefic dar cel din ziua de azi nu:
– pentru a obtine productii din ce mai mari pentru a obtine un profit cat mai mare, li se dau hormoni vacilor si sunt selectionate nu vacile sanatoase ci doar cele care produc mai mult lapte
– din cauza hormonilor de multe ori vacile prezinta tumori
-din cauza ca sunt tinute multe animale intr-o incinta inchisa se acumuleaza multe fecale si exista risc de infectii si boli motiv pentru care li se adauga antibiotice direct in mancare
– tot din motivele de mai sus laptele este pasteurizat pentru ca altfel cine il consuma s-ar imbolnavii – vacile stau in propriile fecale fiindca nu au unde sa se duca fiind inchise si fara soare
– vacile sunt hranite cu cereale in special soia modificata genetic si porumb – bogate in omega 6 vs iarba in omega 3 de unde rezulta inflamatie.

Laptele de oaie contine cazeina beta A2, spre deosebire de cel de vaca si capra ce contine A1.
Caseina de tip A1 este mai recenta, a aparut ca o mutatie naturala si sa observat ca vacile ce au acesta mutatie dau mai mult lapte, astfel ca doar aceste vaci au fost crescute din dorinta de a obtine un profit mai mare. Problema este ca aceasta caseina de tip A1 fiind mai noua in lantul evolutiv da multe alergii unor oameni.
Mie personal imi ies afte daca consum produse din lapte de vaca sau capra dar pot consuma de de oaie fara nici o problema.

Laptele nepasteurizat este diferit de cel pasteurizat sau cel cu continut redus de grasimi din ziua de azi.
Reducerea grasimii se face prin trecerea laptelui prin niste site foarte fine la o presiune mare, ceea ce duce la modificari. Prin pasteurizare factorii benefici sunt distrusi. Exista multe studii inclusiv pe pisici care consuma lapte pasteurizat vs nepasteurizat cat si pe oameni.

Problema pasteurizarii este aceasi cu alimentele procesate. Din externalizarea productiei laptelui catre firme ce au ca interes profitul, se incearca producerea unor cantitati cat mai mari in detrimentul calitatii. Din cauza ca nu pot asigura igeana la cantitati industriale apar probleme grave de igeana si boli. Solutia – pasteurizarea, distruge factorii benefici dar ne scapa de problema indusa de industrializare.
O solutie ar fi apelarea la producatori mici locali.

-Cazeina A2 pare a fi mai inflamatorie ca si A1, dar vacile cu A2 dau mai mult lapte, astfel ca au ajuns sa fie preferate de crescatori.
-laptele de capra si oaie contine cazeina la fel ca cel de vaca, in acealasi proportii dar au mai putina A1-cazeina – motiv pentru care se spune ca ar fi mai putin inflamator, desi ramane in continuare
-T. Colin Campbell si echipa sa ne-au aratat ca dezvoltarea tumorilor la sobolani a crescut atunci cand au fost hraniti cu o dieta care contine mai mult de 10% cazeina
Dr Price: – https://www.westonaprice.org/health-topics/making-it-practical/milk-it-does-a-body-good/

De asemenea consumul in excess de proteine duce la formare de acid uric si fara cresterea consumului de apa duce la nisip si pietre la rinichi.

Industria laptelui

Exista foarte mult loby si reclame ce sustin consumul de lactate doar din motive financiare.
Animalele sunt de cele mai multe ori abuzate si crescute in conditii proaste.
Sunt hranite cu alimente care sa dea cea mai mare productie de lapte, li se dau antibiotice din cauza conditiilor in care traiesc pentru a nu se imbolnavii si murii.
De ce se folosesc hublouri pe vaci?
Laptele contine puroi iar condiitile in care sunt tinute vacile sunt insalubre, motiv pentru care este si pasteurizat. De asemenea amestecul laptelui de la multe vaci nu este benefic.

What the HEALTH – NETFLIX

2 comentarii la „Pericolele produselor lactate”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.